Regisseur

Joop Omloo (Roermond, 1946) studeerde verpleegkunde, sociale academie en toneelacademie. In 1985 behaalde hij het diploma docent drama-regisseur aan de Toneelacademie Maastricht.

Regisseur Joop Omloo

Naast zijn werk tot 2007 als creatief therapeut-drama bij het Psychiatrisch Medisch Centrum Vijverdal regisseerde hij verschillende amateurtoneelgroepen in Limburg. Op dit moment regisseert hij nog enkele toneelgroepen, waaronder zijn geesteskind en paradepaardje toneelgroep Blik.

Een aantal jaren maakte hij deel uit van de provinciale toneeljury in Limburg. Als jurylid bezocht hij toneelvoorstellingen, besprak en beoordeelde deze. Steeds was zijn doel de kwaliteit van het amateurtoneel te verbeteren. Tot slot heeft Joop ook als acteur in diverse semiprofessionele gezelschappen gespeeld.

Tijdens zijn opleiding aan de Maastrichtse toneelacademie speelde Joop in twee producties onder regie van Johan Simons (1946, Heerjansdam), een prominent en geëngageerd regisseur met een grote nationale en internationale reputatie. Van hem leerde Joop zoeken, durven, grenzen verleggen, en fysiek en controversieel zijn. Zijn directe, confronterende en humorvolle benadering van de acteurs hebben op het werk van Joop een belangrijke en vruchtbare stempel gedrukt.

Zijn passie voor het amateurtoneel is nog steeds groot. Joop vraagt veel van zijn spelers; hij vindt het een uitdaging om hen tot het uiterste van hun spelmogelijkheden te brengen. Ook ziet hij het als zijn taak om met beperkte middelen (geld, ruimte, tijd) een optimale prestatie te leveren. Joop Omloo heeft geen uitgesproken voorkeur heeft voor een bepaald genre; hij brengt met evenveel plezier een klassiek of absurd stuk, een tragedie, blijspel of klucht op de planken.
Joop zoekt in de dramatische stukken altijd naar de ruimte en mogelijkheden om het personage zich te laten heroriënteren op zijn status-quo. Humor werkt bevrijdend, aldus Joop: “Tragedie bestaat bij de gratie van relativerende humor”.