Over Blik

Over Toneelgroep Blik (sinds 1983)

Blik is verpakkingsmateriaal. Een toneelstuk is in feite ook een verpakking van politieke, sociale en maatschappelijke structuren. Een reactie op de maatschappij. Spelers en regisseur geven daar vorm en inhoud aan. Het komt tot leven. Bovendien wordt blik gerecycled. Het kan worden omgevormd tot een ander blik, maar ook tot hekwerken, bruggen of fietsen. Dat kan met een toneelstuk ook. Elke speler en regisseur geeft met zijn eigen interpretatie hetzelfde toneelstuk een nieuwe en andere betekenis.

Toneelgroep Blik is in 1983 ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen amateurspelers en professionele kunstenaars uit diverse disciplines. De bindende kracht was een gezamenlijke passie voor drama en vormgeving en een eigen visie die in de naam tot uiting komt.

Vaste regisseur is Joop Omloo, die in 1985 afstudeerde aan de Toneelacademie Maastricht.
Het Pesthuys Podium in Maastricht is de vaste repetitieruimte van de groep, waar ze ook haar voorstellingen speelt. Daarnaast speelt Blik ook regelmatig voorstellingen in theaters elders in Limburg en bv. in theater Zimihc in Utrecht 

In de loop der jaren werden stukken gespeeld van Alan Ayckbourn, Jean-Claude van Itallie, René de Obaldia, Eugène Ionesco, Jean-Paul Sartre, Euripides, Hugo Claus, Steven Berkoff en Harold Pinter. De laatste twintig jaar staan er vooral stukken van Nederlandse toneelschrijvers als Maria Goos, Peer Wittebols en Alex van Warmerdam op het repertoire. 

Alle medewerkers (bestuur, vormgevers, techniek, spelers en regisseur) prikkelen elkaar voortdurend om interessant amateurtoneel te maken met een professionele uitstraling. Dat Blik hiermee op de goede weg zit, blijkt uit het groeiend aantal vaste bezoekers dat spreekt van ”amateurtoneel van hoog niveau”.