De auteur

Maria Goos (Breda 1956) schrijft, of beter vertelt verhalen. Dat doet ze al vanaf haar prilste jeugd maar nog altijd zitten er verhalen in haar hoofd en is haar pen niet leeggeschreven.
Na de middelbare school in Breda volgt Maria Goos van 1977 – 1982 de docenten- en regieopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Daar ontmoet zij Peter Blok (haar latere man), Gijs Scholten van Aschat, Yvonne van der Hurk, Willem van de Sande Bakhuyzen en Carine Crutzen. Met velen van hen zal zij in latere jaren intensief samenwerken. Van 1985 – 1989 is zij samen met Arie Kant artistiek leider van jeugdtheatergezelschap De Kompaan.
Vanaf 1982 schrijft Maria Goos met grote regelmaat toneelstukken die zij in de eerste jaren ook zelf regisseert. Bij Toneelgroep Centrum gebeurt dat bijvoorbeeld met Blessuretijd en Tussen Zussen van Toneelgroep Centrum. Voor Toneelgroep De Kompaan schrijft en regisseert zij het stuk Helden.

Langzamerhand komt in haar werk het accent te liggen op het schrijven van toneelstukken en (vanaf 1986) televisieproducties. Kenmerkend in haar werk zijn de (familie)relaties tussen mensen. Personages die zij opvoert zijn herkenbaar door de gewone taal en ondergaan karakterontwikkelingen. Hoewel zij serieuze onderwerpen aansnijdt is al haar werk doorspekt met humor. Haar televisieseries grossieren in prijzen, waaronder diverse Gouden Kalveren, een Zilveren Nipkowprijs en Academy Awards.

Op 18 september 2000 gaat in de Stadsschouwburg in Amsterdam haar toneelstuk Familie in première. Het speelt zich af tijdens een familiereünie in een Zwitsers chalet. De regie is wederom in handen van Willem van de Sande Bakhuyzen. Het stuk is 77 keer voor uitverkochte zalen gespeeld.

Op 21 april 2005 ontvangt ze de culturele onderscheiding De Gouden Ganzenveer voor haar gehele dramatische oeuvre tot dusver.

meer informatie www.mariagoos.nl

Comments are closed.