De regisseur

Joop OmlooJoop Omloo (Roermond, 1946) studeerde verpleegkunde, sociale academie en toneelacademie. In 1985 behaalde hij het diploma docent drama-regisseur aan de Toneelacademie Maastricht.
Naast zijn werk tot 2007 als creatief therapeut-drama bij het Psychiatrisch Medisch Centrum Vijverdal regisseerde hij verschillende amateurtoneelgroepen in Limburg. Op dit moment regisseert hij vier toneelgroepen, waaronder zijn geesteskind en paradepaardje toneelgroep Blik.
Een aantal jaren maakte hij deel uit van de provinciale toneeljury in Limburg. Als jurylid bezocht hij toneelvoorstellingen, besprak en beoordeelde deze. Steeds was zijn doel de kwaliteit van het amateurtoneel te verbeteren. Tot slot heeft Joop ook als acteur in diverse semiprofessionele gezelschappen gespeeld.

Tijdens zijn opleiding aan de Maastrichtse toneelacademie speelde Joop in twee producties onder regie van Johan Simons (1946, Heerjansdam), een prominent en geëngageerd regisseur met een grote nationale en internationale reputatie. Van hem leerde Joop zoeken, durven, grenzen verleggen, en fysiek en controversieel zijn. Zijn directe, confronterende en humorvolle benadering van de acteurs hebben op het werk van Joop een belangrijke en vruchtbare stempel gedrukt.

Zijn passie voor het amateurtoneel is nog steeds groot. Joop vraagt veel van zijn spelers; hij vindt het een uitdaging om hen tot het uiterste van hun spelmogelijkheden te brengen. Ook ziet hij het als zijn taak om met beperkte middelen (geld, ruimte, tijd) een optimale prestatie te leveren. Joop Omloo heeft geen uitgesproken voorkeur voor een bepaald genre; hij brengt met evenveel plezier een klassiek of absurd stuk, een tragedie, blijspel of klucht op de planken.
Joop zoekt in de dramatische stukken altijd naar de ruimte en mogelijkheden om het personage zich te laten heroriënteren op zijn status-quo. Humor werkt bevrijdend, aldus Joop: “Tragedie bestaat bij de gratie van relativerende humor”.

6 reacties op “De regisseur”

 1. Frits Hueber zegt:

  Hallo Joop,

  De hartelijke groeten!

  Frits

 2. Hallo Joop even een reactie van ons, als je je afvraagd wie zijn dat????
  Denk maar aan de R.P.I. tijd.
  We zitten nu gezellig samen te borrelen en herinneringen aan het ophalen en kwamen natuurlijk ook bij jou naam uit!
  Allemaal leuke herinneringen trouwens!
  Via Google kwamen we op deze site en dus bij jou uit!
  We zouden het leuk vinden wat van je te horen dus laten we de keuze aan jou of je contact met ons wilt opnemen!
  jhpscholten@onsbrabantnet.nl
  mulderrunner@hotmail.com
  Voor alle duidelijkheid je oude kompels Hans en Heinz

  • joop omloo zegt:

   Hallo Hans en Heinz,

   Wat leuk, jullie reactie. En natuurlijk ken ik jullie nog uit die goeie ouwe R.P.I. tijd.
   Ik zal binnenkort nader contact met jullie opnemen via mijn mail.

   Hartelijke groet,

   Joop.

 3. Moest door een toevallige uitroep van een collega aan je naam denken (“Yo, omlopen !”) en heb je toen via Google uiteraard kunnen vinden. Had er altijd ontzag voor hoe je vanuit welke nonchalante, giechelige of dieptrieste stemming in de kleedkamer of coulissen dan ook, in no-time geconcentreerd kon zijn en zodoende toch altijd een behoorlijk constante acteerkwaliteit wist te leveren. Chapeau ! En bij je eigen regie-repetities regeerde je altijd met een relaxte benadering maar met heldere en effectieve aanwijzingen. Hopelijk heb je die aanpak en sfeer er nog altijd in weten te houden ? ;-)

  • joop omloo zegt:

   Hallo Peter, wat leuk om een reactie van je te ontvangen. Een late reactie omdat ik lange tijd niet meer opde site heb gekeken. Alles goed met je? Ik heb ook leuke herinneringen aan onze fijne samenwerking bij Blik destijds. Hopeljik ontmoeten we elkaar nog eens .
   Groet,
   Joop.

 4. Hallo Joop
  Zou je contact met me op kunnen nemen i.v.m. iemand, die heel graag een stuk voor je toneelgroep zou willen schrijven.
  Groetjes
  Tonnie

Geef een reactie